miercuri, 10 decembrie 2008

Campanii Umanitare

Fiind programator de profesie trebuie sa recunosc ca sunt sceptica si nu cred in mesaje trimise de unii si altii de genul :
"X are nevoie de bani pentru nu stiu ce operatie
...n-ai inima daca nu trimiti mai departe...
...pune si tu bani in contul ..."

Si nu cred in mesaje de acest fel din doua motive: in primul rand ca nu ai siguranta ca aceste mesaje provin de la cineva credibil sau de la un sarlatan care s-a gandit ca n-ar fi rau sa ii mai intre ocazional niste bani in cont (ca vorba aia, creduli si 'inimosi' sunt destui pe lumea asta) si in al doilea rand ma deranjeaza suficient de tare faptul ca utilizeaza santajul emotional pentru a te convinge 'n-ai inima daca nu trimiti mai departe' ca si cum scopul mesajului nu ar fi sa primeasca cel care are nevoie de ajutor (in ipoteza in care chiar ar avea nevoie de ajutor cel care porneste acest 'lant'), ci sa trimiti mai departe mesajul (deci ideea de mass).

Insa m-am gandit de multe ori...cum am putea stii daca din cele 30-40 de astfel de mesaje pe care le tot primim de zeci sau sute de ori pe an, nu e macar unul adevarat. Poate intr-adevar cineva are nevoie de ajutorul nostru si e atat de disperat incat cere ajutorul prin orice mijloc posibil, deci si prin acesta modalitate de a trimite pe e-mail sau pe messenger (pe care noi il consideram a fi spam).

In primul rand, ce este un spam? Cautand rapid pe wikipedia (defect de fabricatie, am zis doar ca-s programator:P) am ajuns la urmatoarea descriere:

"Spamming (sau spam) este procesul de expediere a mesajelor electronice nesolicitate, de cele mai multe ori cu caracter comercial, de publicitate pentru produse şi servicii dubioase, practicată în industria e-marketingului şi de proprietarii de situri pornografice. Spam-ul se distinge prin caracterul agresiv, repetat şi prin privarea de dreptul la opţiune.

Un mesaj care vine în urma consimţământului exprimat în prealabil de destinatar nu este spam. Detalii legale referitoare la spam sunt prevăzute în ”Legea 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice” (Art. 12)."

Am putea considera un mesaj trimis de cineva disperat spam? Cum e sa stii ca propriul copil e pe moarte sau ca tu insuti esti bolnav si ca poti muri...bine bine, poti muri si de la o raceala daca nu e tratata si infectia se imprastie in tot corpul...dar de fapt aici este problema, ca stii ca cineva drag e pe moarte si nu ai banii necesari sa ii oferi un tratament. Probabil ca putini sunt cei care sensibilizeaza la suferinta altora fara sa treaca prin ea... eu am trait o luna de zile crezand ca voi muri, mi-a fost descoperit un nodul pe glanda tiroida si a durat o luna pana sa aflu daca este benign sau nu...si va zic ca daca as fi aflat ca este malign as fi apelat la orice mijloc posibil pentru a ma opera. Ei bine, o operatie de acest gen se poate face si in Romania si nu costa asa mult, insa tratamente pentru leucemie, malformatii sau alte boli grave nu pot fi facute in Romania, si atunci apelam la clinicile din strainatate, unde apare problema banilor...

Deobicei romanii se eschiveaza cand e vorba de a da bani pentru altii, pentru campanii sau ajutoare...fie ca n-au bani, fie ca au si ei necazurile lor, fie ca n-au incredere ca banii ajung unde trebuie. Asta e mentalitatea noastra, si e cam greu sa schimbi milioane de oameni. Insa cred totusi ca suntem si Oameni si trebuie sa rezonam la problemele celor din jur, la nevoile si grijile celor din preajma noastra.

N-am sa mai lungesc povestea, nu o sa ma apuc sa trimit mass-uri pentru cauze din acestea, ci imi propun sa adaug pe acest blog acele cazuri pe care le stiu ca sunt adevarate pentru ca ii cunosc pe cei care au nevoie de ajutor sau pe cei care se ocupa de colectarea fondurilor si pot garanta ca sunt de incredere. N-am sa oblig pe nimeni sa trimita mai departe nimic si nici n-am sa acuz pe nimeni ca n-are inima daca nu reactioneaza. Este alegerea fiecaruia daca vrea sau nu sa ia atitudine si sa dea ceva de la el...din putinul sau multul sau...asa ca scopul acestui blog este pur si simplu de a informa cei care citesc despre campaniile in care eu cred, si as fi ipocrita daca as zice ca doar cred in ele, deci completez : campaniile in care eu cred si in care ma implic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu